Nieuwsgierigheid tonen

In de relatie tussen twee mensen, waarvan de ene ADD heeft en de ander niet, kan het voorkomen, dat het lijkt dat de ADD-er degene is, die voor de problemen zorgt. In elke relatie is het op elkaar afstemmen een proces, dat vele jaren kan duren. Niet altijd geef je jezelf die jaren, en dooft de relatie letterlijk uit. Vaak eindigt dat dan ook in een uit elkaar gaan. Het op elkaar afstemmen is blijkbaar een moeilijk proces, met vele voetangels en klemmen.
In een relatie is je eigen gezichtspunt meestal bepalend voor de manier waarop je kijkt naar de situatie, naar de ander, naar het vraagstuk waar je voor wordt gesteld, of voor het probleem waar je tegen aan loopt. Dat eigen gezichtspunt is ook het enige waar je min of meer zeker over kunt zijn. En dat is legitiem. Je kunt er zelf voor kiezen, je in dat gezichtspunt verder te ontwikkelen, bij te lezen, je te verdiepen in andere zaken, zodat je gezichtspunt, je mening over dingen kan veranderen. Maar dat is allemaal aan jezelf om te doen of te laten.
In een relatie met de ander heb je met een veel lastiger punt te maken. Niet alleen je eigen gezichtspunt is van belang, maar ook het gezichtspunt van de ander. Het hele proces wat je zelf hebt doorgemaakt, en wat maakt dat je bent zoals je bent, heeft die ander net zo meegemaakt. En ook dat is legitiem. Het betekent evenwel, dat je in de relatie met de ander nieuwsgierig zou kunnen zijn, naar wat die ander gemaakt heeft tot wat hij is, of wat hem beweegt de dingen te doen zoals hij ze doet. Wil je dus de relatie met de ander levend houden, ook al heeft de een ADD of AD(H)D, dan is respect en aandacht voor elkaar van belang en misschien wel de belangrijkste sleutel in de benadering van die ander. Wat kan je doen? Wees nieuwsgierig en creƫer mogelijkheden om op zoek te gaan, naar dat wat als een blinde vlek voor je is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *