een eerste stap op weg naar elkaar

In de omgang met AD(H)D is het niet alleen aan degene die de diagnose heeft gekregen om als collega of als partner gedrag aan te passen. Beide partijen, zowel degene met de diagnose als de werkgever, collega, partner leverenĀ  door hun eigen aanpak van de situatie een aandeel in een situatie die helaas soms als onhoudbaar wordt ervaren.

Stop met de schuldvraag bij de ander te leggen maar accepteer in eerste instantie de eigen verantwoordelijkheid in wat er speelt. Niet altijd is het helderĀ  wat de ander beweegt. Je hebt immers niet altijd inzicht in dat wat er achter het gedrag of de houding van de ander meespeelt in het contact.
Het lijkt zo eenvoudig gezegd: je kunt alleen jezelf veranderen en niet de ander, als soms je vingers jeuken en je de ander duidelijk wilt maken, dat het zo toch niet meer kan. Eigen opgebouwde irritaties kunnen dan danig in de weg zitten.
De bereidheid om inzicht in die eigen irritaties te krijgen geldt als eerste stap in een verbeterproces. Dat inzicht in eigen irritaties en valkuilen lijkt soms zelfs de weg te effenen naar een verbeterde verstandhouding.

2 gedachten over “een eerste stap op weg naar elkaar

  1. Ik merk als ADD’er dat het wel altijd even duurt voordat nieuwe mensen in mijn omgeving er mee om kunnen gaan. Als ADD’er moet je je hier ook niet te druk over maken.

    1. Dat is denk ik juist, je er niet druk over maken, maar je verantwoordelijkheid in het aangeven, wat voor jou belangrijk is, is wel belangrijk. Dat geeft de ander de mogelijkheid rekening te houden met wat voor jou waardevol is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *